Gedreven en gebeten door de maïs oogst, dat is wel het minste wat je kan zeggen van grond -en loonwerken Desmyter Xavier uit Komen. Die microbe heeft hij deels te pakken gekregen via zijn vader Michel Desmyter die het gelijknamige loonbedrijf oprichtte in 1972 te Wijtschate. Hier geen wietplanten in de hangaar maar wel heel wat knap materiaal die werd ingezet tijdens de bieten-, gras -en maïsoogst. Men voerde zowat alle loonwerken uit maar op deze werkzaamheden spitste men zich vooral toe. Michel leerde ook voor een deel de stiel van zijn vader, die landbouwer was en in de jaren 60 erop uit trok met de Clayson M 103.
Michel ging in 1972 aan de slag met een Deutz D 6005 , een bietenzaaimachine en een kleine balenpers. Men oogst wat men zaait en zo geschiede ook, in het najaar rooide Michel de bieten met een tweede trekker, een Deutz D 7006 en een Stoll bietenrooier. Het bieten rooien evolueerde aan een snel tempo en midden jaren 80 verkoos men dan ook om via het tweefasen systeem te gaan rooien. De bieten werden geladen met een getrokken Gilles R-125 lader. Nog wat later in 1990 gebeurde dit karwei door de imposante Dewulf R 8000 lader.
Het hakselen van gras startte einde jaren ’70 met een New holland chopper, niet veel later volgde een New Holland 1880 die zowel in het gras als in de maïs kon worden ingezet. Twee veel opvallender hakselaars kwamen er midden jaren ’80 in de vorm van een New Holland 2100 en een Hesston Field Queen 7655. Deze laatste ging voorop in de maïs om de buitenste ronde af te rijden en door te steken. Al even opvallend zijn de landbouwtrucks van Desmyter. Deze werden telkens voorzien van een OVA opbouw ofwel een zelfgeconstrueerde bak telkens gemaakt met bunkers van oude, afgebroken Dewulf bietenladers.
In 2012 nam Xavier de fakkel over en wist zich verder te specialiseren in het grondwerk en het hakselen van gras, maïs en korteomloophout. Alle andere loonactiviteiten zijn stop gezet op het gras oprapen na waar opnieuw weer meer vraag naar is. Deze activiteit heeft men destijds ook altijd uitgevoerd met maar liefst zeven opraapwagens door de jaren heen. Of hoe oude tijden en gebruiken kunnen herleven…
Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker nr 8/2016”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst & Beeld: Landbouwenmachines.be
Bewaren