“Advies geven alsmaar belangrijker voor goede dienstverlening.”
Het was een hele reis van de Kempen naar mestspecialist Leuridan in Lo-Reninge. Toch leken foto’s en filmpjes op de Facebook-pagina van het bedrijf de moeite voor een trip naar ginder. Toegegeven, zelden iemand zo gedreven en doordacht horen praten over mest als Dietrich Leuridan. Nog voor ik thuis kwam, stuurde hij sms’en met extra info. Genoeg stof voor een verhaal…
Spaargeld op
Na zijn studies mechanica en enkele zomers vakantiewerk bij buurbedrijf Dezeure, versierde boerenzoon Dietrich Leuridan er een vaste post in de constructieafdeling. Vier jaar lang werkte Leuridan daar tot het hem ter oren kwam dat loonwerker Wilfried Alleweireldt uit Lo-Reninge op zoek was naar een opvolger. Alleweireldt had een bedrijf gespecialiseerd in drijf- en stalmest, ploegen, zaaien, maaien, schudden en harken. De twee bleken het bijzonder goed te kunnen vinden met elkaar en in 2001 was de deal beklonken voor de 22-jarige Dietrich. “Wilfried helpt ons dagelijks met kleine klusjes en is als een vader voor het bedrijf”, vertelt de overnemer. “Ook onze kinderen Briek (6) en Mona (4) zijn dol op hem. Hij geeft ons advies maar zal zich nooit opdringen. De tachtiger is trouwens bijzonder goed mee met zijn tijd.” 2001 werd een kostelijk jaar. De loonwerker kocht bij zijn ex-werkgever een dikbil van 12 m³ omdat hij de tandemtank die ze hadden nogal zwaar vond om te injecteren en hij construeerde zelf een mestcontainer van 60 m³. In hetzelfde jaar leerde hij zijn toekomstige vrouw Eveline kennen. Voor het geld moest ze het zeker niet doen, Dietrich’s spaargeld zat allemaal in de zaak.
Oogstmachines te duur
Oogstmachines komen er niet. “Te kapitaalsintensief en een te korte werktijd om ze terug te verdienen”, verduidelijkt Leuridan. “Daarbij proberen we onze chauffeurs vrij te houden op zondag. Zelf doen we die voormiddag wat administratie, onderhoud en zetten we de grote lijnen van de weekplanning uit. Zondagnamiddag doen we iets met het gezin, ook belangrijk.”
In 2009 bouwde de West-Vlaming een nieuwe loods die ondertussen alweer aan de kleine kant is. Deze winter nam het echtpaar loonbedrijf Roland Vermeulen uit Passendale gedeeltelijk over. Zo breidde het machinepark uit met twee vrachtwagens, een tweede Vervaet, een full option 3-asser van Joskin en een mestcontainer. “Onze bedrijven liggen 32 kilometer van elkaar verwijderd maar het werkgebied overlapt wel. We hebben altijd een goede verstandhouding gehad en zaten niet in elkaars vaarwater. Vermeulen heeft trouwens een goede reputatie, een kans die we niet konden laten schieten. Eén vaste werkknecht is mee overgenomen. Vermeulen zit nu op de Vervaet maar is verlost van de stress en papierwinkel. Gemakshalve staat de driewieler in Passendale. Ook de stickers zijn nog niet aangepast. We willen iedereen de kans geven rustig te wennen aan de overname.”
Prijs-kwaliteitverhouding belangrijk
Bij firma Leuridan doen ze aan exacte wetenschap voor een correcte kostprijsberekening. Alle kosten worden opgeteld en gedeeld door het aantal draaiuren. “John Deere is een betrouwbare partner met een goede prijs-kwaliteitverhouding. We hebben momenteel zes trekkers van de 6R-serie, drie 7530’s en één 7700. Alleen de laatste is geen vario. We steken geen geld in pk’s die we niet nodig hebben. Met de 6R’s hebben we een compacte sterke transporttrekker in huis. Aangezien we veel kilometers afleggen, komen er elk jaar tussen de 2.500 à 3.000 uren bij op de teller. Langer dan vijf jaar blijven ze niet op uitzondering van de 7700. Voor we vertrekken laten we de motor vijf minuten warm draaien. Zo hadden we nooit problemen met de koppakking. Iedere machinist heeft zijn vaste tractor. Zo dragen ze extra zorg voor hun werktuig.”
Ook over de bandensets wordt een hele boekhouding bijgehouden. Voor verschillende fabrikanten is Leuridan Agro Logistics dus de ideale partner voor het testen van nieuw rubber. Zo leerde Dietrich Mitas en Nokian kennen. Vier trekkers staan nu op Mitas-sloffen. Anderhalf jaar geleden toen ze nog niet te koop waren, reed de loonwerker rond met een set Nokian CT-Bas banden op één van de carriers. “Een mooie band met een goed karkas die niet snel opwarmt. Ik heb de uren bijgehouden en mag absoluut niet klagen.”
Doseren op maat
De passie voor constructie is nooit ver weg. Elke winter hebben ze een bouwproject in Lo-Reninge. Deze keer werd het een mestcontainer van 70 m³ waar Dietrich nachten van wakker lag. Twee soorten mest kunnen doseren en toedienen met een sleepslangensysteem was het opzet. Mits een fosforbeperking wil hij toch een maximale stikstofgift zodat de boer niet langer kunstmeststoffen moet kopen. Leuridan tekende het hele ontwerp maar moest een firma onder de hand nemen voor aan de nodige kleppen en sturingen te geraken. Het resultaat werd een meesterwerk waarop hij bijzonder trots is. Dietrich heeft tevens personeel die het pompen naar zich toe wil trekken, enorm belangrijk voor de kwaliteit van het werk. Voor het uitrijden gebruiken ze een John Deere 6.150R met lagedrukbanden van Michelin en een Schouten-sleepslangbemester van twaalf meter. “Schouten werkt met pneumatische afsluitingen waardoor de secties van de injecteur eenvoudig te bedienen zijn. De zwenkarm voor de aanvoerdarm zit achteraan de bemester waardoor de zijdelingse krachten op de trekker bij het keren op de kopakker beperkt zijn. De percelen moeten minstens vier hectare groot zijn maar gemiddeld liggen die tussen de 10 à 15.” Met deze combinatie injecteert de loonwerker vooral tarwe, graszaad en geploegd land. Omdat ze actief zijn op zware poldergrond duurt hun mestseizoen tot half oktober.
Wilt u op de hoogte blijven van wat er omgaat in de wereld van loonwerk en landbouwmechanisatie? Neem dan snel een abonnement op De Loonwerker!
Tekst en beeld: Tom Govaerts