750.000 ZA- kunstmeststrooiers van Amazone

Met meer dan 750.000 verkochte ZA-kunstmeststrooiers viert Amazonen-Werken in 2014 een bijzonder jubileum. Dit enorme aantal van driekwart miljoen werd tot nu toe nog door geen enkele andere landbouwmachine bereikt.

 De oorspronkelijke geschiedenis van de ZA begon in 1958. De eerste kunstmeststrooier met twee schotels ZA met een trechterinhoud van 330 liter en 10 m werkbreedte werd toen uitgevonden door Prof. h.c. (SAA Samara) RAAS Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer, kort nadat hij als representant van de derde generatie eigenaren samen met zijn neef Klaus Dreyer was toegetreden tot de bedrijfsleiding van Amazone. De naam van de machine ZA is afgeleid van zijn bouwwijze „Zentrifugalstreuer Anbaumaschine“.

 

sized_Galerie_ZA-bis_ZA-TS_15Al met de eerste ZA werd een enorme verbetering van de effectiviteit bereikt bij het strooien van minerale meststoffen. In vergelijking met de toenmalige strooier met brede voorraadbak onderscheidde hij zich door zijn grotere werkbreedte en in vergelijking met de strooiers met enkele schotel en de pendelstrooiers werkte hij veel nauwkeuriger. In het vervolg van de ZA-geschiedenis hebben de Amazonen-Werke dan talrijke opvolgende modellen op de markt gebracht met steeds grotere trechterinhoud en grotere werkbreedten. Het constructieve basisprincipe van de eerste ZA wordt nog steeds gebruikt: de dubbele trechtervorm en de twee tegengesteld draaiende strooischotels, zorgen links en rechts ten opzichte van het rijspoor in spiegelbeeld voor een uniform nauwkeurig strooibeeld.

 

sized_ZA_ZA-M_ZA-TS_15Ook de precisie van de ZA-kunstmeststrooiers werd voortdurend verbeterd. Met als resultaat besparing op meststoffen en bescherming van het milieu. Baanbrekend waren bijvoorbeeld de introductie van zwenkschoepen voor de overbemesting, het systeem met verwisselbare strooischotels voor grotere en variabele werkbreedten, het kant- en grensstrooisysteem Limiter en het Soft Ballistic System SBS voor behoedzame behandeling van de meststoffen. Grote vooruitgang werd geboekt met de introductie van hydrauliek en elektronica. Hiermee voldoet het actuele ZA-programma aan de hoogste eisen voor precisie dankzij de weegtechniek, automatische kopakker- en sectieschakeling GPS-Switch en de comfortabele ISOBUS-terminals.

 

sized_Galerie_ZA-TS_bis_ZA_15De jongste serie ZA-TS bestaat uit modellen met weegtechniek en ISOBUS-regelelektronica, met trechterinhouden van 1.700 l tot 4.200 l en werkbreedten van 18 m tot 54 m. Bij deze machines is de maximale trechterinhoud meer dan tien keer en de maximale werkbreedte meer dan vijf keer groter dan bij de eerste ZA-strooier uit 1958. Met deze serie bracht Amazone het TS-strooisysteem met in de strooischotels geïntegreerde kantstrooi-inrichting
AutoTS op de markt. Dankzij AutoTS wordt ook langs de perceelgrenzen een zeer nauwkeurige dwarsverdeling bereikt, die tot nu toe niet mogelijk was. Dit leidt in vergelijking met de tot nu gebruikte kantstrooisystemen tot aanmerkelijk hogere opbrengsten in de randgebieden.

%d bloggers liken dit: