Op 15 mei werd in de New Holland-fabriek in Basildon (UK) feest gevierd. Na de festiviteiten in Antwerpen een maand eerder werd ook in deze fabriek 50 jaar productie van Ford-New Holland tractoren gevierd. In Basildon worden de T6 en T7-reeksen gebouwd.
Tijdens een persconferentie lichtte Carlo Lambro, President van New Holland Agriculture, de geschiedenis van innovatie toe van het merk. 6300 mensen werken wereldwijd aan de continue vernieuwing door innovatie, die al maar liefst 7700 patenten opleverde.De Plant Manager van de Basildon-fabriek, de heer Colin Larkin, had het over de vastberadenheid en continue verbetering waarmee de fabriek zich diep geworteld heeft in het Britse productiewezen.
Behalve de geschiedenis van de fabriek werd ook de zakelijke kant toegelicht. New Holland kan terugkijken op een zeer goed eerste kwartaal. De introductie van ondermeer de T8 AutoCommand trekkers, de CX7000 en CX8000 maaidorsers en de FR-hakselaars hebben een zeer positieve invloed gehad op de verkoopscijfers in de EMEA-regio.
Na de persconferentie kregen de journalisten de kans om een rondleiding te volgen doorheen de fabriek.
In de showroom en ontvangstruimte staan een aantal trekkers van de series die in Basildon doorheen de jaren geproduceerd zijn.
Een T7.270 Golden Jubilee Edition naast het logo voor 50 jaar Basildon.
In 1989 werd de Ford 7810 SIlver Jubilee uitgebracht voor de viering van 25 jaar Basildon. Er werden slechts 500 exemplaren van deze trekker gemaakt en is nu een gezocht unicum voor verzamelaars.
De Ford 4000 serie was ook in onze streken een veel gebruikte trekker.
Een afgewerkte trekker met op de achtergrond een aantal info-borden van WCM. Op deze borden kunnen alle arbeiders de cijfers volgen op gebied van kwaliteit, productie en eventuele ongevallen of werkverlet. Hier kunnen de werknemers ook hun ideeën achterlaten om het proces op de werkvloer te verbeteren.
De aandrijflijn komt uit Antwerpen aan in Basildon en wordt in de productielijn gehangen. Eerst worden alle onderdelen gemonteerd die mee de lakkerij in mogen. Na de lakkerij wordt de trekker verder opgebouwd met de elektrische bedrading, bewegende leidingen, carrosserie-onderdelen etc. Op de achtergrond ziet u een “Rest Area”. Deze zijn dicht bij de productielijn geplaatst zodat de arbeiders minimale afstand moeten overbruggen en rusten echt rusten kan zijn, zonder bijkomende inspanning om de rest area te bereiken.
New Holland gebruikt het WCM-systeem om productiviteit en kwaliteit te verhogen en kosten te drukken. Dit houdt ondermeer in dat iedereen in de fabriek zelf ideeën naar voor kan schuiven voor verbetering. Dit kan gaan van grote aanpassingen tot kleine details. Het doel is van in het begin strikte normen te volgen om menselijke fouten uit te sluiten, gecombineerd met continue kwaliteitscontrole.
WCM, World Class Manufacturing, houdt ondermeer in dat onderdelen zo gemaakt worden dat ze niet fout kunnen gemonteerd worden. Dat is hier zichtbaar op de luchtketels en hoe ze geplaatst zijn op het onderdelenkarretje.
De “driveline”, versnellingsbak en achteras, worden in de fabriek in Antwerpen gefabriceerd. Daar gaan ze de trein op richting Basildon.
Het monteren van de cabine. Deze worden op een aparte productielijn naast de hoofdproductielijn opgebouwd. De cabines worden gebouwd volgens de specificaties van de trekker waar ze bij horen.
Het einde van de productielijn. Gedurende een heel productiejaar rollen er geen 2 dezelfde trekkers van de band.
Na afwerking staan de tractoren klaar voor controle en installatie van de besturingsoftware
Op de grote parking buiten wachten de nieuw gefabriceerde T6 en T7 trekkers op verscheping naar de dealer en eindklant.