27e Oldtimer Festival van de Historische Machineclub Kempen

Liefhebbers van Pk’s en ook echte ‘Paardenkracht’ komen zeker aan hun trekken op het 27e Oldtimer Festival. De honderden oude tractoren van allerlei merken, modellen en types, met benzine-, petroleum-, of dieselmotoren, vertegenwoordigen wel duizenden Pk’s.

Op 22 & 23 augustus organiseert de HMCK weer hun jaarlijkse Oldtimer Festival. Behalve de gekende oude trekkers zijn er ook de befaamde gloeikoptractoren die met hun bijzonder opstartritueel steeds voor spektakel zorgen. Groot en imposant zijn dan weer de machtige Amerikaanse prairietractoren zoals de Aultman & Taylor en de Rumely Oil Pull die al dateren uit het begin van vorige eeuw.

Ook de vele stationaire motoren hebben wel wat Pk’s in petto. Zowel de kleintjes als de groteren tonen hun kunnen door het aandrijven van allerlei machines.

Voor echte ‘paardenkracht’ zorgt het ‘Zestienspan’ bestaande uit 16 Belgische trekpaarden, in gans de wereld beroemd om hun formidabele trekkracht. Eeuwenlang werden zij gebruikt voor het trekken van zware werktuigen in de landbouw, mijnbouw, havens en de transportsector. De motorisering na W.O.-2 maakte hen echter overbodig waardoor zij uit het beeld verdwenen. Op het Oldtimer Festival zie je hen terug in volle glorie op een speciaal terrein waar dit Zestienspan zijn machtige Pk’s zal demonstreren.

Thema: verdampermotoren & -tractoren
Deze motoren hebben een zeer eenvoudig koelsysteem bestaande uit een waterreservoir dat zich boven en rond de cilinder v/d motor bevindt. Bij opwarming stijgt het lichtere warme water naar boven waar het verdampt, terwijl het zwaardere koude water daalt en zo de cilinder koelt. Aanvankelijk werden deze motoren enkel stationair gebruikt maar al vlug werden zij op een onderstel gemonteerd en zo ontstonden de eerste primitieve tractoren. Het betekende het begin van vele tractormerken. Op het Oldtimer Festival zie je een bonte verzameling van deze oude motoren en tractoren..

Hou je meer van oude legervoertuigen, vrachtwagens, auto’s, motor- of bromfietsen? Geen probleem, je ziet hen allemaal op het Oldtimer Festival.

Stoomliefhebbers kunnen de stoomtractors en stoomwalsen komen bewonderen. Ze rijden er sissend en puffend rond terwijl de stokoude Lanz stoomlocomobiel gezwind een oude klompenmakerij draaiende houdt. Ondertussen zorgt de ook al honderdjarige Minneapolis-Moline stoomtractor voor de aandrijving van de antieke zaagbank.

De oude Fricke dorskas toont hoe er vroeger gedorsen werd. Met zulke grote dorskassen trokken de loonwerkers vroeger van boer naar boer om er het graan te dorsen.

Spektakel vindt men op het demoterrein waar buiten een oude tank uit W.O.-2 ook oude tractoren tonen wat zij kunnen. Zij ploeteren er door het zand terwijl zij een ploeg, eg, boomstammen of een oude wegenschaaf voortsleuren. Ook sensatie bij de Trekker-trek waar de oldtimer-tractoren tonen hoe sterk zij nog zijn.

Voor vermaak zorgen de nostalgische kermisattracties waarvan groot en klein kunnen genieten. Met de ouderwetse zwiermolen zweeft u door de lucht terwijl de kinderen zich uitleven op de oude draaimolen, springkastelen of in de zandbak.

De oude authentieke woonwagens zorgen dan weer voor een heel aparte sfeer. Ambachtelijk houtsnijwerk en geslepen ramen zorgen voor een prachtig interieur.

Op de grote onderdelenmarkt kan je rustig rondneuzen tussen allerlei oude en nieuwe spullen. Je vindt er ook oldtimer- en instructieboeken.

Een bezoek aan het Oldtimer Festival is dan ook echt de moeite waard. Buiten wel meer dan 2000 machines die je er kan bewonderen is het één gezellig familiaal gebeuren. Smaakvolle bieren in de feesttent waar zondag linedancers voor een gezellige sfeer zorgen. Voor de hongerigen is er een uitgebreide en verzorgde catering. Wat wil je nog meer? Kom dus mee genieten !

Locatie:

Het showterrein bevindt zich op het vliegveld te Weelde, deelgemeente van Ravels. Een enig mooie locatie met veel groen, verharde wegen en pleinen.

Bereikbaar via de N 119 = Steenweg op Baarle-Hertog, Turnhout. Bewegwijzering is aanwezig.

U bent er welkom op zaterdag van 10 tot 18 u. en zondag van 10 tot 17 u.

Inkom: 7 €, kind -12 jaar gratis.

Parking: gratis

De Loonwerker mag 10 inkomtickets weggeven! Mail snel je adres-gegevens naar antoon@deloonwerker.be!

%d bloggers liken dit: