1 druppel olie maakt 1 miljoen liter water ondrinkbaar.

De laatste paar druppels diesel vallen uit het vulpistool op de grond. Bij het controleren van een oliepeil druppelt er wat olie van de peilstok op de grond. Bij het afspuiten (reinigen) van de voertuigen komen olie resten op de grond terecht. Dagelijkse gebeurtenissen op onze erven, we staan er niet echt bij stil. Maar wist u dat zo 1 druppel een serieuze impact heeft op ons drinkwater?

5114-1-kws afscheiderDe druppels olie en diesel accumuleren op onze werkvloer, aan de wasplaats en rond de tankinstallatie. Een mals regenbuitje of een zwaar onweder weekt deze druppels los, neemt ze mee in de waterkringloop en besmet zo de voorraden drinkwater na verloop van tijd.
Om deze besmetting te voorkomen kan je als loonwerker, veehouder of akkerbouwer een KWS-afscheider plaatsen. Deze afscheiders verwijderen alle koolwaterstoffen (olie, benzine, diesel etc) uit afvalwater.

De werking van zo een KWS-afscheider is gebaseerd op het verschil in dichtheid van olieproducten en water. Olie blijft op water drijven en kan zo gescheiden worden. Een KWS-afscheider bestaat uit verschillende compartimenten, waarbij de belangrijkste scheiding gebeurt in het eerste compartiment. Dit stuk van de scheider vangt zowel de zwaardere bestanddelen (steentjes, zand,..) in het water op als de olie die boven op het water blijft drijven. Tussen de verschillende compartimenten kan nog een coalescentiefilter geplaatst worden. Dergelijke filter dwingt vrije oliedeeltjes samen te klitten tot de druppel groot genoeg is om op de waterlaag te gaan drijven.

5260-1-kws benzineafscheider tankstation carwash wasplaatsVolgens de Vlarem-wetgeving is het plaatsen van een KWS-afscheider verplicht wanneer er een tankinstallatie in open lucht op het bedrijf aanwezig is of bij een wasplaats waar meer dan 10 voertuigen per dag gewassen worden. In beide gevallen moet de piste voorzien zijn van een waterdichte vloer met (hemel)waterafvoer en KWS-afscheider.

DS Plastics is een Belgische producent en marktleider van rotatiegegoten regenwateropvangtanks, mazouttanks, waterbehandeling en ook KWS-afscheiders. Deze afscheiders bestaan in formaten gaande van volumes van 440 liter en een doorstroom van 1,5 liter per seconde tot afscheiders met een volume van 9100 liter en een doorstroom van 80 liter per seconde.

Kunststoffen KWS-afscheiders zijn lichter in gewicht dan betonnen afscheiders wat ze gemakkelijker om te plaatsen maakt. Ook hecht de olie niet aan de plastic waardoor deze eenvoudiger te reinigen zijn en goedkoper om te ruimen. Plastic is niet onderhevig aan betonrot waardoor ze ook langer in de grond kunnen blijven zitten. De KWS afscheiders van DS Plastics zijn tenslotte uniek doordat ze maximaal 2 inspectieopeningen hebben waardoor de plaatsing goedkoper kan.

 

Voor meer informatie kan u terecht op www.dsplastics.be

 

 

%d bloggers liken dit: